Új MacBook Air és iPad Pro

Október 30-án az Apple bemutatta két termékének új verzióit. Az egyik a MacBook Air, amit már sokan temettek, mivel 2010 óta nem igazán nyúltak hozzá. A másik az iPad Po sorozat két modellje.

MacBook Air

A legutóbbi MacBook Pro frissítés óta úgy tűnt, hogy az Apple “legkisebb” gépét várhatóan megszünteti idővel. A MacBook Air designja 2010-ben született és azóta nem nyúltak hozzá. A felszereltsége sem változott, csak mindig hozzá igazították az aktuális Intel processzorhoz. Viszont mivel egy nagyon vékony, könnyű és könnyen hordozható gép így népszerű továbbra is népszerű. Ezt az igényt felismerve az Apple felújította mit külsőre, mind tudásra az Air-t.

A MacBook Air 2018-s változatánál a külsőben legszembe tűnőbb változás, hogy a képernyő körüli keret jóval kisebb lett. Mivel a kijelző mérete nem változott, így a gép mérete is kisebb lett valamivel. A képernyővel kapcsolatos, hogy a korábbi HD kijelző helyett most már Retina felbontású és 48%-kal nagyobb színtartománnyal rendelkezik. A szövegek élesebbek, a tartalmak élettel telibbek

A biztonság terén egy fontos lépés a Touch ID és Apple T2 Security Chip a beépítése a MacBook Air-be. Ezeknek köszönhetően egy érintéssel belehet lépni, vagy megnyitni a jelszóval védett dokumentumokat, rendszerbeállításokat. A folyamatos és automatikus adatkódolással akár az egész SSD tartalma titkosítható.

A kezelésben az MacBook Pro-ban is alkalmazott új billentyűzet mechanika és a 20%-kal nagyobb touchpad gondoskodik. Utóbbinak nem csak mérete lett nagyobb, hanem Force Touch Funkcióval már a nyomás erejét is érzékeli

Az újra hasznosított alumuínium házban a legújabb 8. generációs Intel Core i5-s processzorok dolgoznak akár 16GB memóriával és 1,5TB SSD-vel is kérhető. A gép súlya tovább csökkent 1,25kg-ra és vastagsága is tovább csökent 15.6mm-re. Mindezek ellenére a gép maximális üzemeideje nem változott. Akár 12-13 óra folyamatosan üzemidőre is képes lehet.

A csatlakozók terén a két USB-C szabvánnyal felvértezett Thunderbolt 3-s port áll rendelkezésre. Ezeken keresztül lehet megvalósítani a töltést, a különféle perifériák csatlakozását, pld. akár 5K-s monitort lehet kötni az Air-re. Az USB-C szimmetrikus kialakításának köszönhetően nem kell külön figyelni, hogy kell csatlakoztatni a kábeleket.

Az új MacBook Air november 7-től kerül forgalomba.

iPad Pro

Az Apple a MacBook Air-hez hasonlóan komolyabban hozzá nyúlt az iPad Pro sorozathoz. Külsőben, belsőben és technikai megoldásokban is megnyilvánul.

Az eddig megszokott lekerekített iPad designnál egy sokkal szögletesebb, az iPhone 5 sorozatához hasonló külsőt kapott. Vékonyabbak lettek a keretek és az egész készülék is. Ennek következménye a Home gomb és Touch ID száműzése és a Face ID megjelenése. Ez attól függetlenül is működik, hogy éppen hogy áll az iPad Pro. Szóval akkár fejjel lefelé tartva is megbízhatóan felismeri használóját.

A kisebb keret a méretekre is hatással van. A kisebb modellnél maradt a készülék mérete a régi, de a kijelző 11″-ra nőtt. Mivel a 12.9″-nél maradt a a kijelző mérete az iPad lett kisebb, így kényelmesebben kezelhető. Az új Liquid Retina képernyő betölti az egész előlapot. Az élethű színekkel minden gyönyörűen mutat, és a ProMotion technológiától akadásmentesen működik.

A működést az A12X Bionic chip az Apple eddigi legintelli­gensebbje és leghaté­konyabbja. A Neural Engine motorja másod­percenként akár ötbillió műveletet végez, és a gépi tanulást is lehetővé teszi. Az Apple szerint a piacon lévő laptopok 92%-nál erősebb az új iPad Pro. A csatlakozó USB-C lett. A szabványos csatlakozóval könnyebben csatlakoztathatók pld. kamerák vagy külső kijelzők. Használható mobil töltésre is.

A Pencil és a Smart Keyboard Folio is frissült. Előbbi reagál az érintésre, dupla kattintásra és mágnesesen felcsatolható az iPad Pro oldalára. A Smart Keyboard Folio már nem csak a gép előlapját védi, hanem teljes tokként a hátlapot is.